luni, 28 martie 2011

Cum amenajam locuinta

Prima regulă este să gândeşti bine funcţiunile pe care le atribui fiecărei încăperi şi, mai ales, logica înlanţuirii acestora. Cu alte cuvinte, trebuie să stai încă o dată să îţi închipui cum vrei să trăieşti în spaţiul respectiv (prima dată se presupune că ai făcut-o când ai discutat cu arhitectul despre proiectul locuinţei sau ai cumpărat apartamentul şi ţi-a plăcut).

Pentru asta, trebuie să fii atent la fluxurile de circulaţie, căci altfel, ştii cum se spune, "drumurile te omoară". Un traseu logic al deplasării tale prin spatţu îţi va da aproape automat soluţia mobilării camerei, îţi va indica locul fiecărei mobile principale. Până aici e simplu. După ce faci acest lucru, adaugă şi restul pieselor de mobilier, cele care acompaniază mobilierul esenţial şi dau farmecul, interiorului.

STILUL SCANDINAV -, acest stil are ca pornire culorile neutre ale peisajelor nordice. Iernile lungi din Suedia, Norvegia, Danemarca au determinat apariţia unui stil aerisit şi luminos, care să compenseze lipsa luminii soarelui. Stilul scandinav foloseşte albul în toate variaţiile sale, de la cea mai strălucitoare nuanţă până la cea mai stinsă, foloseşte ecru-uri, bejuri deschise, grejuri, bleu-uri, nuanţele deschise ale lemnului. Pentru accente se foloseşte roşul aprins, care contrastează dramatic cu paleta neutră de care vorbeam mai înainte. Se poate interveni şi cu albastru şi galben.

Pentru a "încălzi" interiorul scandinav, se folosesc ţesături în nuanţe naturale şi din fibre naturale ca bumbacul şi inul, simple, în dungi sau carouri. Nici patternurile florale nu sunt lăsate la o parte, de obicei preferându-se a fi discrete, pe fond alb.

Mobilierul foloseşte un amestec de linii drepte şi curbe, realizat din esenţe "blonde" sau albite (în genul lemnului găsit pe malul mării, albit de soare şi apa sărată) sau în tente bleu, galben pal sau chiar alb patinat.

Ca detalii arhitecturale trebuie să amintesc mulurile prezente la pereţi şi tavane şi pardoselile din lemn masiv, în nuanţe deschise sau albite.

Accentele sunt date de candelabre strălucitoare, dar şi de veiose şi lampadare cu abajururi din materialele textile despre care am vorbit deja. Dintr-un interior scandinav nu trebuie să lipsească oglinzile, tot în ideea accentuării luminii.

STILUL RUSTIC CONTEMPORAN

Combină cele două stiluri care îi dau numele. Aici, rolul decisiv îl au obiectele de mobilier şi cele decorative rustice. Nu trebuie să ne ferim, ba chiar este de dorit, să includem în décor obiecte tradiţionale româneşti. Gândiţi-vă la o ladă de zestre pe post de masuţă de cafea sau o colecţie de farfurii ţărăneşti care acoperă un întreg perete şi constituie elementul de impact al unui living.

Aceste accente complimentează perfect obiectele de mobilier contemporane şi "încălzesc" răceala şi rigurozitatea formelor acestora din urmă.

Combinaţii neaştepptate,precum cea dintre lemn şi metal sau sticlă şi lemn antichizat pot crea un impact vizual neaşteptat.

STILUL PROVENSAL

Definiţia scurtă: Provence şi stil rustic franţuzesc. Dacă ai în minte imaginea câmpurilor de lavandă nesfârşite şi lumina strălucitoare a soarelui ai intrat deja în atmosferă. Stilul provensal te aruncă imediat în alte timpuri şi decorul este îmbietor şi primitor ca în casa bunicii, unde simţi doar arome de cozonac, scorţişoară şi dulceaţă pusă la fiert.

Culorile sunt variate: galben solar, roşu aprins, ruginiu, verde plin, albastru puternic. Între ele intervin albul, negrul şi nuanţele de gri, dar şi culori neutre din gama bejurilor şi grejurilor.

Foarte importantă este utilizarea materialelor şi finisajelor naturale, pereţii nu trebuie sa fie perfect plani, tavanele sunt aproape întotdeauna împodobite cu grinzi vechi, eventual cu detalii sculptate, pardoseli din lemn sau piatră, punctate de covoare din lână sau bumbac.

Niciunei casa care se vrea cu adevarat provensală nu trebuie să îi lipsească şemineul. El trebuie să fie din piatră sau cărămidă, cu o poliţă din lemn masiv, cu faianţă pictată ce ornează ancadramentul focului.

Mobilierul are influenţe clasice, dacă vrei- este un mobilier de târg, nici prea sofisticat, dar nici simplu.

SABBY CHIC

Îşi are rădăcinile în stilul british country şi foloseşte mobilier în mare parte recuperat, restaurat, antichizat. Nuanţe pale, antichizate îl guvernează, de la lemn şi până la materialele textile. Totul este îndulcit şi păstrat în gama nisipiurilor, bejurilor şi griurilor colorate, cu accente mici de culori pline.

Lemnul mobilierului este vopsit in mai multe straturi care se zăresc unele prin celelalte datorită operaţiilor de antichizare. Husele din materiale textile sunt nelipsite şi cu cât este mai variat patternul, cu atât mai bine.

Aranjamentele florale sunt nelipsite, candelabrele din cristal alăturate celor din fier forjat, aramă sau alama, toate evident patinate.

WENGE

A fost confundat cu stilul minimalist, care este cu totul altceva. A fost o adevarată explozie de interioare cu mobilă maro închis (care imita lemnul wenge) şi de pereţi bej, care, dupa părerea mea, creau în casele respective o atmosferă apasatoare, întunecată, care amintea de o cameră de hotel impersonală.

MINIMALISM

Înseamnă simplu din toate punctele de vedere: mod de a mobila, designul obiectelor, simplitatea materialelor textile folosite. Mobilier puţin şi de calitate şi - atenţie! - de orice culoare! Lumină multă, mai ales naturală şi, ca accent, cele mai moderne corpuri de iluminat şi accesorii.

Simplu şi luminos, fără a fi neapărat strălucitor. Pe pereţi postere sau fotografii, ori în compoziţii mici, ori supradimensionate. Alături de mobilierul modern, se pot include şi accente industriale sau chiar rustice, însă discrete şi, mai ales, puţine. Oricum, e foarte greu să-ţi reuşească un asemenea interior, îţi trebuie ani de studiu şi de experienţă.


Nu este mereu la îndemână să pui un tapet nou sau să zugraveşti şi cu atât mai puţin acum, în lunile de iarnă. Dar nimeni nu te poate împiedica să schimbi accesoriile, sigur nu te va costa o avere si nici nu vei rasturna casa cu josul in sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu